Turbulentie op de taxi markt.

February 19, 2015

FullSizeRender

Taxi chauffeurs demonstreren in Den Haag

De taxi industrie is in rep en roer, na de petitie van de Amsterdamse taxi chauffeurs (1400 handtekeningen) verzamelde gister (18 feb) zo’n 250 taxi chauffeurs in Den Haag om de onvrede nogmaals kracht bij te zetten. Laten we welzijn, als er iemand aan je business knaagt gaat dat je niet in de koude kleren zitten. Dit feit wordt natuurlijk nog verergerd door het feit dat de concurrentie uit de “illegale” hoek komt. Matthijs Draijer directeur Taxify Nederland: “Er onstaat op deze manier een slagveld en strijd die een ongewenst negatieve impact op de klant heeft. We zien de gevestigde orde, welke toe is aan innovatie en weer in de pas moet komen met de wensen van de consument van vandaag, met aan de andere zijde de disrupter ‘de brenger van vernieuwing’ in het klassieke business model welke de wet negeert. Zonder twijfel gaan beide voorbij aan de meest belangrijke vraag namelijk, wat schiet de klant hier nu mee op?”

 

De angel die steekt: Particuliere chauffeurs die concurreren op prijs.

Op zich een voordeel waar de klant blij mee kan zijn. Goedkopere taxi’s betekend minder behoefte aan eigen vervoer, zeker als taxi’s goedkoper worden dan het hebben van een eigen auto. Dit gezegd hebbende moeten er wel een aantal zaken in acht genomen worden. Om even stil te staan bij de meest belangrijke aspect, de veiligheid van de consument. Is het wenselijk dat je zoon of dochter omwille van de prijs na een avond stappen bij een wild vreemde in de auto stapt? Bijkomende vraag is dan ook direct, hoe is dit verzekerings technisch afgedekt. Verzekerings maatschappijen hebben hier verschillende standpunten in, toch overheerst het feit dat je als particulier met een particuliere verzekering voor de meeste gevallen NIET verzekerd bent als je commercieel vervoer aanbied. Dit is uiteraard ook van groot belang waarom particuliere taxi diensten niet zijn toegestaan. Vanuit overheids wegen is het dan ook verboden, begrijpelijk.

 

Waarom wordt deze wetgeving dan niet actief gehandhaafd.

De voornaamste onvrede bij de professionele chauffeur gaat ook juist hier over. Hoe kan het zo zijn dat als je iets verbied deze dienst gewoon kan blijven bestaan. Het gevoel van publieke provocatie (nav de tariefverlaging) is dan ook goed te verklaren. Het is lachen naar de gedupeerden omdat je niet gestraft wordt en dan ook nog even laat zien dat je niemand series neemt. Technologie maakt transparant, het zou voor overheden niet moeilijk hoeven zijn om deze overtreding aan te pakken. Je kan immers via een app de overtreder op de stoep laten voorrijden…

 

Innovatie vind plaats met het belang van de klant in gedachten

Matthijs Draijer van Taxify; “Dat er op dit moment zoveel turbulentie is is goed. Zoals ik eerder heb gezegd, het kan alleen niet waar zijn dat het twee aanbieders van een dienst zijn die met elkaar in de clinch liggen. Het belang van de klant moet prevaleren. De taxi markt is toe aan vernieuwing. Deze actie’s helpen hier niet bij, de klant is gebaat bij veilig, betrouwbaar taxi vervoer tegen de best mogelijke prijs.” Met deze discussie en ophef wordt namelijk ook de reputatie van de taxi wereld geschaad. De consument wordt hierbij eigenlijk voor een extra keuze gesteld in plaats van echte vernieuwing waar zij wat aan heeft.

 

Taxify is een aanbieder van gecertificeerde taxi’s door europa, wij vervoeren meer dan 100.000 mensen per maand doormiddel van een dienst die voldoet aan de wensen van de consument. Wij hebben kunnen aantonen dat de vraag van de klant kan worden omgezet in innovatie. Het aantal passagiers onderstreept deze aaname en sterkt ons in de expantie. Inhoudelijk zijn de “disruptors” van de taxi markt daar om het de consument makkelijker te maken. Lossen we niets op, dan is je dienst bij voorbaat gedoemd te mislukken. Competitie om het scherpst van de snede, zoals Taxify eind januari in Rotterdam heeft laten zien kan je ook met gezonde competitie de strijd met elkaar aan. Eind Januari stapten tientallen Rotterdamse taxi chauffeurs over naar Taxify wegens een beter product aanbod voor hen. Daarmee wist Taxify de Rotterdamse klant weer beter te bedienen. Aldus Matthijs Draijer.

 

Deze strijdt zou op basis van de best mogelijke service voor de eindgebruiker gestreden moeten worden. Boosheid en onvrede moet worden omgezet naar dienstverlening en klantgerichtheid. Taxify neemt afstand van publieke actie’s en zal er alles aan doen om voor zowel de chauffeur en de gezamenlijke klant hier een stap vooruit mee te maken.
Deze strijd veel weg heeft van David tegen Goliath. De vraag in deze is wie is wie? Het lijkt erop dat beide partijen elkaar alleen maar verwonden. Een gewonde boze reus is wellicht het slechtste wat je kan hebben, de vraag is dus of hiet straks sprake is van de lachende derde.